Overslaan en naar de inhoud gaan

Sinds 1994 is TSM-Schaakklub vzw de organisator van het Jeugdkampioenschap van Vlaanderen. Net als de vorige editie wordt er om de hoogste eer gestreden in het gastvrije Scheppersinstituut, in de schaduw van de Sint-Romboutstoren.

Naast de kampioenen en laureaten van 2016 en de vrijgestelden via het reglement (artikels 2.7 en 2.8) streden via de provinciale kampioenschappen in het najaar 2016 de jeugdspelers om de provinciale titels en de plaatsing voor dit Jeugdkampioenschap van Vlaanderen. Een selectie is al een overwinning op zich en een bevestiging van het eigen kunnen in de geliefde schaaksport. Tevens is de eerste hindernis genomen richting Vlaamse jeugdtitels.

Het doet ons genoegen dat traditiegetrouw de ministers van de Vlaamse regering, de gouverneurs van de Vlaamse provincies en de plaatselijke gezagdragers, de stad Mechelen, de partijvoorzitters en de school, allen hun sympathie uitspreken ten opzichte van de schaaksport. Meestal gaat die sympathie gepaard met het schenken van een trofee. Zij wensen de schakende jeugd in Vlaanderen alle succes toe.

Gewoontegetrouw worden naast de Vlaamse kampioenen ook de beste speler en speelster van elke provincie (over alle reeksen heen) gekroond tot Provinciaal Laureaat. De beste speler en speelster van het hele toernooi worden respectievelijk Laureaat en Laureate van Vlaanderen.

Na het kampioenschap wordt er van dit toernooi zoals steeds een lijvig naslagwerk gemaakt met foto’s, alle uitslagen, alle gespeelde en genoteerde partijen. Slechts twee jeugdspelers hadden het lef om ons wat van hun trainingsarbeid te laten zien. De moedigen waren Fleur Swennen (Neerpelter Schaakkring), jeugdkampioene van Vlaanderen scholieren (-16), en Karsten Verhasselt (TSM-Schaakklub). Nochtans is training onmiskenbaar een essentieel onderdeel van elke sport. Ook de schaker ontsnapt daar niet aan. Klim uit je cocon, neem je pen ter hand en analyseer één of meerdere van je gespeelde partijen voor het toernooiboek. En zend je partij binnen de veertien dagen na het jeugdkampioenschap naar info@tsmschaakklub.info Dank bij voorbaat!

We hoeven er niet van overtuigd te worden dat jullie opnieuw bereid zijn om van dit kampioenschap een topevenement te maken in dit nog prille schaakjaar. Een zo feilloos mogelijk parcours afleggen in de race naar de titels is het doel. Iedereen speelt het spel naar eigen kunnen, legt zijn of haar tegenstander indien mogelijk het vuur aan de schenen of tracht zich naar best vermogen te verdedigen. Winst of verlies: soms ligt het heel dicht bij elkaar. Voor het begin van de partij geven de tegenstrevers elkaar de hand en wensen ze elkaar het beste toe. Bij het beëindigen van de partij geven de schakers elkaar opnieuw de hand. Zowel bij overgave, winst of puntendeling: steeds viert de sportiviteit hoogtij. Wij wensen jullie allen een prachtig kampioenschap en alle succes toe.

De voorzitter,

Louis Corbeel